Antwoord op de meest gestelde vragen

Welke toevoegingen/e-nummers zitten er in de kaas van Holland Kaascentrum?

Bekijk op deze website per kaas de exacte ingrediënten onder het menu ‘Onze kazen’.
 
In veel kazen zit natriumnitraat, maar er wordt steeds meer gekeken of de kaas ook zonder natriumnitraat kan. Steeds meer kazen bevatten nu geen natriumnitraat meer. In geitenkaas wordt dit in veel gevallen vervangen door E1105; ei-lysozyme. Kaas bederft sneller zonder conserveermiddel. Jong Belegen kaas of ouder zou dan niet verkocht kunnen worden; dit is essentieel voor het rijpingsproces. Overigens is daar een maximum aan verbonden van 50 mg/kg. Deze hoeveelheid is beslist ongevaarlijk voor de gezondheid.
 
In veel kazen zit de kleurstof annatto Norbixine E160 bii, dit is een natuurlijke kleurstof. Normaal gesproken wordt het in Boerenkaas en in biologische kaas niet gebruikt, deze kazen zijn daardoor wat lichter van kleur. Alle zogenaamde E-nummers zijn binnen de Europese wetgeving getest en toegelaten om gebruikt te worden bij de bereiding van levensmiddelen. Het is dus een garantie dat het veilig is.

Verkoopt Holland Kaascentrum Biologische kaas?

In het huismerkassortiment van Holland Kaascentrum zijn geen biologische kazen opgenomen. Een aantal van onze ondernemers verkoopt echter wel Biologische kaas als aanvulling op de huismerklijn. Bij de productie van biologische producten staat de natuurlijke kringloop centraal. Biologische boeren gebruiken geen kunstmest, maar dierlijke mest  en verwijderen onkruid handmatig of machinaal in plaats van met chemicaliën. Bij de bereiding van biologische kaas mogen geen chemische kleurstoffen, geurstoffen of smaakstoffen worden gebruikt. Waar er geen biologische variant beschikbaar is, mag er gebruikt worden gemaakt van een gangbare variant indien deze bij de bereiding onmisbaar is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de conservering van kaas. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een hulpmiddel dat voldoet aan de EU-regels voor biologische producten (E509). De biologische kaas die u bij enkele Holland Kaascentrum ondernemers kunt kopen, is te herkennen aan het label Bioweide. Deze kaas vindt zijn oorsprong in het dorpje Rouveen in het prachtige rivierengebied van Overijssel. Bioweide wordt gemaakt met respect voor natuur, milieu en dier. De kaas wordt bereid volgens de 3 Bioweide-garanties: 100% Biologisch, 100% Hollandse melk en 100% Weidegang. Dierenwelzijn is belangrijk, daarom gaan de koeien, zodra het weer het toelaat, minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag de Hollandse weide in. In de wei eten koeien veel vers gras, maar ook weidebloemen en klavertjes waardoor de melk, en dus ook de kaas, alleen maar lekkerder wordt. Die bloemen en klavers groeien in de wei, omdat er geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt. Naast het malse gras eten de koeien hooi en biologisch voer en krijgen ze alle tijd om te herkauwen en te slapen. Aan de melk die de koeien produceren worden geen kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen of conserveermiddelen toegevoegd. Het hele assortiment van Bioweide is niet alleen biologisch, maar ook vegetarisch. Vraag op de markt naar het actuele assortiment Biologische kaas. 

Verkoopt Holland Kaascentrum zoutloze kaas?

In het huismerkassortiment van Holland Kaascentrum zijn geen zoutloze kazen opgenomen. Er bestaat wel zoutarme kaas, deze heeft een kortere tijd in het pekelbad gehad. Het kan zijn dat de ondernemer op uw markt een dergelijke kaas in zijn assortiment voert als aanvulling op de huismerklijn. Wij adviseren u om dit na te vragen op de markt. Binnen het Holland Kaascentrum huismerk zijn kazen met minder zout opgenomen. Onze Marktmerk 35+ kazen bevatten ca. 25% minder zout dan ‘gewone’ 48+ kazen. 

Wat betekenen de iconen die bij Holland Kaascentrum te zien zijn?

Als vereniging kijken we continu naar wat er beter kan. Onze ambitie is om er voor te zorgen dat u een steeds bewustere keuze kunt maken uit ons assortiment. Daarom werken we continue aan verbetering van onze productinformatie op het gebied van oorsprong, achtergronden, recepturen, voedingswaarden en smaken. En natuurlijk door te laten proeven! De iconen zijn bedoeld als hulpmiddel waarmee u een bewuste keuze maken op basis van wat u zelf belangrijk vindt. Klik hier voor de uitleg per icoon.  

Hoeveel vet zit er in de kaas van Holland Kaascentrum?

Het vetgehalte van kaas wordt aangeduid met een cijfer en een plusteken: bijvoorbeeld 48+, 35+, 20+, bekijk op deze website per kaas het vetpercentage onder het menu ‘Onze kazen’. De aanduiding met het plusteken betekent dat het percentage melkvet aangeduid wordt per 100 gram droge stof en niet per 100 gram kaas. Deel je het getal voor het plusteken door 2, dan krijg je voor de meeste kazen bij benadering de hoeveelheid melkvet per 100 gram kaas. Holland Kaascentrum heeft een ruim assortiment 20+ kaas en 35+ kaas, van jong tot en met oud, diverse specialiteiten en boerenkaas. Er is dus keuze voor iedere kaasliefhebber! 
   
                 35+ kaas                                    48+ kaas

Verkoopt Holland Kaascentrum kaas voor mensen met koemelkallergie?

Bekijk op deze website per kaas de informatie over Allergenen onder het menu ‘Onze kazen’. In alle kaassoorten gemaakt van koemelk zit automatisch deze grondstof, deze kazen zijn dus niet geschikt voor mensen met koemelkallergie. Het alternatief is Geitenkaas en/of Schapenkaas. Bekijk onder het menu 'Onze kazen' ons geitenkaasassortiment. 

Verkoopt Holland Kaascentrum lactose-vrije kaas?

In melk en melkproducten zit een suiker dat lactose heet. Wanneer je dit niet of niet helemaal kunt verteren heb je last van een lactose-intolerantie. Lactose zit niet alleen in melk en yoghurt, maar ook in koekjes, brood, kaas enz. Lactose zet zich tijdens het rijpingsproces van kaas om in melkzuur. Na 12 tot 16 weken rijpen is het gehalte lactose gedaald naar minder dan 0,1 gram per 100 gram product. Kaas blijft echter ongeschikt voor mensen met een zware vorm van lactose-intolerantie. Mensen met een lichtere vorm kunnen dus wel kaas eten maar het advies is: zo oud mogelijk. Lactose komt voor in alle soorten melk. Geiten- en schapenmelk hebben zelfs nog een iets hoger lactosegehalte dan koemelk. 

Verkoopt Holland Kaascentrum kaas voor mensen met allergie voor kippenei?

Een aantal soorten geitenkaas en schapenkaas bevat het conserveermiddel Ei-lysozyme (E1105). Deze soorten kunnen derhalve niet worden gegeten door mensen met een allergie voor kippeneieren. Bekijk op deze website per kaas de informatie over Allergenen onder het menu ‘Onze kazen’. 

Kan ik kaas eten tijdens mijn zwangerschap?

Al onze Hollandse kazen zijn bereid uit gepasteuriseerde melk, behalve Boerenkaas. De Hollandse kazen kunt u dus zonder problemen eten als u zwanger bent. Boerenkaas wordt daarentegen bereid uit rauwe melk. De listeria bacterie, die erg gevaarlijk is voor het ongeboren kind, kan voorkomen in van rauwe koemelk geproduceerde boerenkaas. Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om geen rauwmelkse kaas te eten, ook geen (half)harde rauwmelkse kaas, zoals Boerenkaas. Als de kaas eerst goed verhit wordt, bijvoorbeeld in een gerecht, kunnen zwangeren het wel gewoon eten.
Zachte kazen bereid uit rauwe melk worden afgeraden.