De lekkerste kaas vers van ‘t mes!

Veelgestelde vragen

Welke toevoegingen/e-nummers zitten er in de kaas van Holland Kaascentrum?

Bekijk op deze website per kaas de exacte ingrediënten onder het menu ‘Onze kazen’.

 

Verkoopt Holland Kaascentrum biologische kaas?

We zien dat steeds meer consumenten bewust kiezen voor Biologische kaas. Steeds meer van onze ondernemers verkopen dan ook Biologische kaas als aanvulling op het huismerk assortiment. Bij de productie van biologische producten staat de natuurlijke kringloop centraal. Biologische boeren gebruiken geen kunstmest, maar dierlijke mest en verwijderen onkruid handmatig of machinaal in plaats van met chemicaliën. Bij de bereiding van biologische kaas mogen geen chemische kleurstoffen, geurstoffen of smaakstoffen worden gebruikt. De biologische kaas die u bij enkele Holland Kaascentrum ondernemers kunt kopen, is te herkennen aan het label Bastiaansen kaas. Op de website vindt u uitgebreide informatie over deze kaas; https://bastiaansen-bio.com/.

Wat betekenen de iconen die bij Holland Kaascentrum te zien zijn?

Als vereniging kijken we continu naar wat er beter kan. Onze ambitie is om er voor te zorgen dat u een steeds bewustere keuze kunt maken uit ons assortiment. Daarom werken we continue aan verbetering van onze productinformatie op het gebied van oorsprong, achtergronden, recepturen, voedingswaarden en smaken. En natuurlijk door te laten proeven! De iconen zijn bedoeld als hulpmiddel waarmee u een bewuste keuze maken op basis van wat u zelf belangrijk vindt.  Klik hier voor de uitleg per icoon

Verkoopt Holland Kaascentrum zoutloze kaas?

In het huismerkassortiment van Holland Kaascentrum zijn geen zoutloze kazen opgenomen. Er bestaat wel zoutarme kaas, deze heeft een kortere tijd in het pekelbad gehad. Het kan zijn dat de ondernemer op uw markt een dergelijke kaas in zijn assortiment voert als aanvulling op de huismerklijn. Wij adviseren u om dit na te vragen op de markt. Binnen het Holland Kaascentrum huismerk zijn kazen met
minder zout opgenomen. Onze Marktmerk 35+ kazen bevatten ca. 25% minder zout dan ‘gewone’ 48+ kazen.

Hoeveel vet zit er in de kaas van Holland Kaascentrum?

Het vetgehalte van kaas wordt aangeduid met een cijfer en een plusteken: bijvoorbeeld 48+, 35+, 20+, bekijk op deze website per kaas het vetpercentage onder het menu ‘Onze kazen’. De aanduiding met het plusteken betekent dat het percentage melkvet aangeduid wordt per 100 gram droge stof en niet per 100 gram kaas. Deel je het getal voor het plusteken door 2, dan krijg je voor de meeste kazen bij benadering de hoeveelheid melkvet per 100 gram kaas. Holland Kaascentrum heeft een ruim assortiment 20+ kaas en 35+ kaas, van jong tot en met oud, diverse specialiteiten en boerenkaas. Er is dus keuze voor iedere kaasliefhebber!

Verkoopt Holland Kaascentrum lactose-vrije kaas?


In melk en melkproducten zit een suiker dat lactose heet. Wanneer je dit niet of niet helemaal kunt verteren heb je last van een lactose-intolerantie. Lactose zit niet alleen in melk en yoghurt, maar ook in koekjes, brood, kaas enz. Lactose zet zich tijdens het rijpingsproces van kaas om in melkzuur. Na 12 tot 16 weken rijpen is het gehalte lactose gedaald naar minder dan 0,1 gram per 100 gram product. Kaas blijft echter ongeschikt voor mensen met een zware vorm van lactose-intolerantie. Mensen met een lichtere vorm kunnen dus wel kaas eten maar het advies is: zo oud mogelijk. Lactose komt voor in alle soorten melk. Geiten- en schapenmelk hebben zelfs nog een iets hoger lactosegehalte dan koemelk.

Kan ik kaas eten tijdens mijn zwangerschap?


Al onze Hollandse kazen zijn bereid uit gepasteuriseerde melk, behalve Boerenkaas. De Hollandse kazen kunt u dus zonder problemen eten als u zwanger bent. Boerenkaas wordt daarentegen bereid uit rauwe melk. De listeria bacterie, die erg gevaarlijk is voor het ongeboren kind, kan voorkomen in van rauwe koemelk geproduceerde boerenkaas. Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om geen rauwmelkse kaas te eten, ook geen (half)harde rauwmelkse kaas, zoals Boerenkaas. Als de kaas eerst goed verhit wordt, bijvoorbeeld in een gerecht, kunnen zwangeren het wel gewoon eten.

 

Zachte kazen bereid uit rauwe melk worden afgeraden.

Verkoopt Holland Kaascentrum kaas voor mensen met koemelkallergie?


Bekijk op deze website per kaas de informatie over Allergenen onder het menu ‘Onze kazen’. In alle kaassoorten gemaakt van koemelk zit automatischdeze grondstof, deze kazen zijn dus niet geschikt voor mensen met koemelkallergie. Het alternatief is Geitenkaas en/of Schapenkaas. Bekijk onder het menu ‘Onze kazen’ ons geitenkaasassortiment.

Verkoopt Holland Kaascentrum kaas voor mensen met allergie voor kippenei?


Een aantal soorten geitenkaas en schapenkaas bevat het conserveermiddel Ei-lysozyme (E1105). Deze soorten kunnen derhalve niet worden gegeten door mensen met een allergie voor kippeneieren. Bekijk op deze website per kaas de informatie over Allergenen onder het menu ‘Onze kazen’.

STAAT UW VRAAG HIER NIET TUSSEN?


Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Persoonlijk bediend door uw kaasboer

Bekijk de profielpagina van de kaasboer bij u in de buurt.