Bak in een droge koekenpan de spekblokjes tot ze bruin en krokant zijn. Schep ze uit het bakvet en snijd ze met een groot mes iets kleiner. Schil en rasp de aardappelen. Druk zoveel mogelijk vocht uit de aardappelen. Rasp de kaas. Meng in een grote kom de aardappelrasp, kaas, zout, peper, bloem, eieren, bakpoeder, spekblokjes en panko met elkaar. Kneed dit tot een samenhangend deeg. Voeg een klein beetje bloem toe wanneer het deeg te nat is. Snijd voor de dip de jalapeño fijn. Meng de crème fraîche, mayonaise en de jalapeño met elkaar. Breng op smaak met wat peper en zout.
Verhit de zonnebloemolie tot 180 graden Celsius. Draai van het aardappelkaas-mengsel kleine balletjes (ter grootte van een walnoot). Frituur de balletjes in de hete olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Serveer met de jalapeño-dip.