Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Kook de aardappelen 10 minuten. Giet de aardappelen af in een vergiet en laat ze uitdampen en iets afkoelen. Bak de ham kort aan in de olijfolie. Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn. Voeg de ui toe en bak die glazig. Doe de knoflook erbij en bak die even een paar minuten mee. Blus af met de witte wijn. Laat de wijn even koken zodat de alcohol verdampt. Meng de crème fraîche door de ham en voeg peper naar smaak toe. Snijd de kaas in reepjes. Leg de aardappelen in een ovenschaal. Schep de ham eroverheen en leg de reepjes kaas op de aardappelschotel. Zet de ovenschaal in de oven en draai na 10 minuten de warmte terug naar 190 graden Celsius. Bak de schotel daarna nog 30 tot 35 minuten totdat de kaas gesmolten is.